Γραβιέρα Σκύρου
Η γραβιέρα μας προέρχεται από εκλεκτούς παραγωγούς, έχει πικάντικη και
ξεχωριστή γεύση, γίνεται τέλειο σαγανάκι κι αποτελεί τον ιδανικό γευστικό
συνδυασμό με το ντόπιο κρασί Σκύρου. Παλιότερα ακολουθούσαν μια ξεχωριστή
μέθοδο συντήρησης αλλά και ωρίμανσης της Σκυριανής γραβιέρας. Έπαιρναν τα
“κεφάλια” της γραβιέρας όπου το καθένα ζύγιζε περίπου 4 κιλά και τα τοποθετούσαν
μέσα σε ένα ειδικό πήλινο σκεύος , το οποίο έθαβαν μέσα στο χώμα. Η διαδικασία
είχε ως εξής: έστρωναν στον πάτο του σκεύους θυμάρι και στην συνέχεια
τοποθετούσαν τα τυριά από πάνω κι επαναλάμβαναν τις στρώσεις ( θυμάρι – γραβιέρα ) μέχρι να γεμίσει το σκεύος. Στη συνέχεια το σφράγιζαν και το σκέπαζαν
με χώμα αφήνοντάς το εκεί από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβρη όπου και το άνοιγαν
για να καταναλωθεί παραδοσιακά τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ξινοτύρι Σκύρου
Tο ξινοτύρι μας είναι ο θησαυρός μας. Πρόκειται για ένα μαλακό λευκό τυρί με
υπόξινη ευχάριστη δροσερή γεύση και άρωμα. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από
εκλεκτούς παραγωγούς με ένα μοναδικό και σπάνιο τρόπο και περιέχει αιγοπρόβειο
γάλα. Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και μια υφή γιαουρτιού ενώ διατροφικά είναι
υψηλής περιεκτικότητας σε προβιοτικά.
Φέτα Σκύρου
H πρωταγωνίστρια της ελληνικής τυροκομικής παραγωγής είναι η φέτα μας, το
προϊόν που έχει τη μεγαλύτερη αναγνώριση διεθνώς. Στην Σκύρο οι παραγωγοί μας
φροντίζουν η φέτα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα να διατηρεί την εξαιρετική
διατροφική της αξία που οφείλεται στην ποιότητα του γάλακτος. Το ποιοτικό γάλα
εδράζεται στη μεγάλη ποικιλία βοτάνων που αποτελεί την τροφή των αιγοπροβάτων
και υπάρχει σε αφθονία στα βουνά του νησιού. Στην Σκύρο τα ζώα τρέφονται στους
αγρούς κυρίως με βότανα, θάμνους, μικρά δέντρα, φρούτα, δημητριακά, χόρτα και
ροδάμι. Ο συνδυασμός των βοτάνων αλλά και του γεγονότος πως τα ζώα είναι
ελευθέρας βοσκής, είναι ο λόγος που η φέτα είναι πιο γευστική και αρωματική.
Μυζήθρα Σκύρου
Το παραδοσιακό είδος τυριού, τυρογάλακτος είναι η μυζήθρα. Η λεγόμενη ξηρή
μυζήθρα παρασκευάζεται από την ξήρανση της νωπής. Συνήθως είναι αλμυρή,
τρίβεται με τρίφτη και πασπαλίζεται σε ζυμαρικά, σαλάτες, ψητά λαχανικά και πίτες.
Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά και γεύση.
Μέλι & κηρήθρα Σκύρου
Το θυμάρι είναι το σπουδαιότερο μελισσοκομικό φυτό του νησιού. Από το Νότο ως
το Βορά η Σκύρος φημίζεται για τα αποθέματα σε θυμάρι από το οποίο παράγεται το
μοναδικό, εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας μέλι. Επίσης στο νησί
παράγεται αρίστης ποιότητας πευκόμελο και μέλι ερείκης. Από την άλλη, η φρέσκια
κηρήθρα αποτελεί ένα άριστο τονωτικό που βοηθά στην αύξηση της ενέργειας του
οργανισμού μας. Έχει άριστες αντισηπτικές ιδιότητες και συνιστάται για την
πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιμωδών, αναπνευστικών και πεπτικών παθήσεων.
Οι παραγωγοί μας θα σας καταπλήξουν από την υψηλή ποιότητα μελιού που μας
προμηθεύουν.
Πετιμέζι Σκύρου
Το πετιμέζι είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι έντονου μπορντό χρώματος που φτιάχνεται
βράζοντας για αρκετές ώρες τον μούστο από τα σταφύλια. Είναι πλούσιο σε ενέργεια,
ασβέστιο, φώσφορο και ενώ δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη.
Συγκεντρώνει αρκετά θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως
χρησιμοποιείται αυτούσιο. Τέλος, έχει καταπραϋντικές ιδιότητες κατά του πονόλαιμου, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία, και στη
μαγειρική για μαρινάρισμα.
Φάβα Σκύρου
Η σκυριανή φάβα έχει τη δική της ιδιαίτερη γεύση με έντονο γήινο χαρακτήρα,
αρώματα ξηρών καρπών κι ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Η μορφολογία του εδάφους
του νησιού με τα θρεπτικά συστατικά του την κάνουν να ξεχωρίζει . Τρώγεται
ιδανικά σαν ορεκτικό ή βρασμένη με λάδι και κρεμμύδι, ή ως σαλάτα. Οι Σκυριανοί
για να απογειώσουν την γεύση της προσθέτουν και λίγο μάραθο.
Οπωροκηπευτικά προϊόντα Σκύρου
Τα οπωροκηπευτικά της Σκύρου ξεχωρίζουν για την μοναδική τους γεύση και τα
ιδιαίτερα αρώματα τους που πηγάζουν από το υπέδαφος του νησιού. Στη χώρα μας
καταλαμβάνουν περίπου το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 40% των
αρδευόμενων. Η ελληνική παραγωγή οπωροκηπευτικών ανέρχεται ετησίως στους 8
εκατ. τόνους περίπου, μοιρασμένη σχεδόν ισόποσα μεταξύ φρούτων και λαχανικών.
Στο κατάστημα μας θα βρείτε διαφόρων ειδών οπωροκηπευτικά από τους
παραγωγούς του νησιού.
Κρασί Σκύρου
Η ιδιομορφία του εδάφους καθώς και η υγρασία κατά την διάρκεια της νύχτας, δίνει
μια ιδιαίτερη νότα γεύσης σε όλες τις ποικιλίες κρασιού που υπάρχουν στο νησί.
Παράγεται εύγεστο κρασί στα τοπικά οινοποιεία από επαγγελματίες παραγωγούς που
φροντίζουν να μας προμηθεύουν με άριστης ποιότητας κρασί. Το κλίμα και το
έδαφος της Σκύρου αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το γευστικό
αποτέλεσμα που φτάνει στο ποτήρι σας. Ποιοτικός οίνος Σκύρου λοιπόν σχεδόν για
όλα τα γούστα. Λευκός, κόκκινος, ροζέ, γλυκός, ημίγλυκος, ξηρός και αρκετοί ακόμα
υπάρχουν στο κατάστημά μας για να επιλέξετε.
Αυγά Σκύρου
Τα αυγά της Σκύρου έχουν ιδιαίτερη γεύση και είναι πολύ θρεπτικά λόγο των
διαφόρων αρωματικών φυτών που υπάρχουν στους αγρούς του νησιού, και φυσικά
δεδομένων των καταλληλότερων συνθήκων διαβίωσης των πουλερικών, σε χώρους
με διαμορφωμένους διαδρόμους, ταΐστρες και ποτίστρες για την ολοκληρωμένη
διατροφή τους.
Αρνί Σκύρου εκτροφής μας
Αρνάκι γάλακτος εκτροφής μας με ξεχωριστή γεύση και μεγάλη διατροφική αξία,
αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο. Tο κρέας του
είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που εξασφαλίζουν στον
οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα. Το ενδομυϊκό του λίπος βοηθάει να διατηρείται
ζουμερό κατά το μαγείρεμα. Μπορεί να γίνει ψητό στον φούρνο ή στα κάρβουνα ,
μαγειρευτό στην κατσαρόλα ( λεμονάτο ή κοκκινιστό ) καθώς και με τον
παραδοσιακό τρόπο ψητό στην σούβλα.
Κατσίκι Σκύρου εκτροφής μας
Η Σκύρος είναι ιδιαιτέρα γνωστή για το εύγευστο κατσικίσιο κρέας που υπάρχει στο
νησί καθώς το συγκεκριμένο ζώο ως εκ φύσεως «περίεργο» και φυσικός εξερευνητής
αναζητά την τροφή του σε ποικιλία διατροφικών πηγών. Αυτή η συνεχής κατάσταση
της περιπλάνησης και της αναζήτησης τροφής συνδέεται στενά με την υγεία και την
ευημερία της. Το φυσικό φαγητό των κατσικιών είναι θάμνοι, μικρά δέντρα, σανό,
φρούτα και μια μικρή ποσότητα σπόρων και δημητριακών. Έχουν αρκετά τρυφερό
κρέας με λιγότερο λίπος ενδομυϊκά. Μπορεί να γίνει ψητό στον φούρνο ή στα
κάρβουνα , μαγειρευτό στην κατσαρόλα (λεμονάτο ή κοκκινιστό ) καθώς και με τον
παραδοσιακό τρόπο ψητό στην σούβλα, ιδιαίτερα το Πάσχα. Με το συνδυασμό των
κατάλληλων μυρωδικών μπορείτε να απογειώσετε το γευστικό αποτέλεσμα.
Πρόβατο Σκύρου εκτροφής μας
Ως εύγευστο πρόβατο εκτροφής ή προβατίνα του οποίου το μαγείρεμα ποικίλει
εννοούμε ζώο που έχει κλείσει τα 2 έτη και ζυγίζει από 19 κιλά και πάνω. Η διατροφή
του και η ράτσα του δε, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο κρέας και στη μετέπειτα
μοναδική του γεύση. Μπορεί να λέγεται πως τα αρνίσια παϊδάκια είναι ο «βασιλιάς
της μπριζόλας», ωστόσο όπως λέει και ο σοφός λαός «μεγάλη μπουκιά να τρως,
μεγάλο λόγο να μη λες». Μια δόκιμη από το πρόβειο κρέας σωστής εκτροφής αλλά
και ιδιαίτερης μαγειρικής μπορεί να μας εκπλήξει ως προς το γευστικό αποτέλεσμα !